Kocham jeść w ciąży

Koszyk

Jak prawidłowo mam się odżywiać by nie zaszkodzić swojemu przyszłemu dziecku? Co jeść bym miała pewność, że to mojemu dziecku zasmakuje i przyniesie korzyści? Czy ma to jakąś wartość odżywczą, a może są to tylko puste kalorie? Czy powinnam zrezygnować ze swoich przyjemności, czy też wystarczy je ograniczyć? Tego typu pytania i wątpliwości dręczą przyszłą mamę każdego dnia.

 

Idziesz do sklepu i nagle widzisz niepowtarzalną promocję na swoje ulubione ciasto czekoladowe i myślisz sobie: „No tak, jak nie byłam w ciąży to musiałam się ograniczać, bo cena była kosmiczna, a teraz..? O 2zł tańsze...! I najlepiej bym z tego całkowicie zrezygnowała”. W domu spoglądasz na swojego partnera i widzisz jak pije powoli napój gazowany, a Ty do niego z pretensjami (oj tak, hormony szaleją...) dlaczego Ci on to robi? Czemu pije przy Tobie?! Co to ma znaczyć? Przecież dobrze wie, że nie możesz tego .. Czy aby na pewno? Przecież ciąża ma być dla Ciebie przyjemnością, a nie ciągłą udręką. Owszem, spodziewasz się dziecka i chcesz dla niego jak najlepiej. To zrozumiałe! Nie oznacza jednak, że masz ze wszystkiego co kochałaś przed ciążą (i nadal kochasz) zrezygnować. Otóż nie.. Jeżeli jest to jakaś przekąska czy też ulubiona potrawa, która Tobie nie zaszkodziła przed ciążą, możesz spróbować ją właśnie teraz. Oczywiście pamiętaj, że wszystko w granicach rozsądku - są pewne ograniczenia, o których zaraz się dowiesz.

Czas przejść do konkretów. Artykuł powstał z myślą o Was, przyszłe mamy (Tatusiowie też mają to przeczytać.)! Nie będziemy się rozpisywać o każdej witaminie, jej właściwościach i źródłach. Nie będziemy omawiać po kolei składniki mineralne, czy też pokarmowe. Wystarczy, że w Google wpiszecie hasło: „witamina A” i wyskoczy Wam mnóstwo linków na ten temat. Skupimy się raczej na prostych i smacznych przepisach, które warto spróbować będąc w ciąży.. i nie tylko. Za nim jednak do tego przejdziemy, warto przeczytać poniższe zasady zdrowego odżywiania:

Dieta na „tak”:

1) świeże owoce i warzywa – najlepiej w postaci surowej (warzywa w postaci surówek), gotowane tracą dużo witamin (głównie wit. C i folianów). Ewentualnie możesz je przyrządzić na parze. Natomiast najlepszym sposobem na przechowywanie owoców i warzyw jest mrożenie (polecam sezonowe owoce: maliny, truskawki, porzeczki – można zimą z nich zrobić świetne koktajle). W przypadku gdy kupujesz mrożonki uważaj na to by nie były zbrylowane (może to sugerować wcześniejsze rozmrażanie), a sypkie.

2) przetwory zbożowe z pełnego ziarna – brązowy ryż, kasza gryczana, jaglana bądź jęczmienna (zawierają dużo magnezu, żelaza, cynku i miedzi).

3) orzechy, nasiona – zawierają dużo wit. B, E i kwasu foliowego (ważny dla rozwijającego się w macicy dziecka), a także w swoim składzie posiadają magnez, wapń, żelazo i cynk.

4) tłuszcze – przede wszystkim roślinne (zawierają dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są potrzebne w czasie ciąży). Oleje takie jak: lniane, rzepakowe czy oliwa z oliwek są cennym źródłem kwasów Omega-3. Pamiętaj, że dodając je do surówek chronią rozdrobnione warzywa przed utratą cennych witamin.

5) nabiał – spożywaj je 3 razy w ciągu dnia. Mleko zawiera najwięcej białka i wapnia, który zapewnia prawidłowy rozwój kości Twojemu rozwijającemu się dziecku, a także obniża ciśnienie krwi. 2 szklanki 2% mleka dziennie w zupełności wystarczy. Nie zapominaj o kefirach i jogurtach – zawierają kwas mlekowy, który ułatwia przyswajalność wapnia. Ser żółty jest także bogaty w wapń, lecz zawiera dużą ilość tłuszczu i sodu, dlatego też 2 plasterki dziennie powinny wystarczyć.

6) jeżeli jadasz mięso – to najlepiej chude i drób. Produkowane na skale masową są pełne chemii, a więc staraj się ich unikać.

7) ryby – spożywaj je 2 razy w tygodniu, zawierają m.in. wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu Twojego dziecka, np. śledź, łosoś, tuńczyk, pstrąg

8) jaja – są bogate w wit. A, B i PP. Zawierają wiele makro i mikroelementów: cynk, żelazo, potas, wapń i jod. Spróbuj skosztować jaja od kur z wolnego wybiegu, są zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze. Lecz ze względu na wysoką zawartość cholesterolu spożywaj je do 5 sztuk tygodniowo.

9) cukier – najlepiej trzcinowy, albo miód.

10) przyprawy – masz szereg możliwości: imbir (jeżeli lekarz nie wykrył u Ciebie nadciśnienia tętniczego), bazylia, kardamon, koper, kmin, kolendra, kurkuma, cynamon, mięta, kozieradka .

11) pamiętaj o płynach (ok. 1,5-2 litrów dziennie) – najlepiej by to była woda mineralna niegazowana o niskiej zawartości sodu, a także soki warzywne i soki ze świeżo wyciskanych owoców.

12) wszelkie potrawy, które są przygotowywane przez Ciebie powinny być robione zgodnie z estetyką i ze spokojem.


Dieta na „nie”:

1) alkohol – o tym chyba nawet nie powinnam wspominać. Nawet mała ilość może doprowadzić do trwałych uszkodzeń mózgu Twojego dziecka.

2) tytoń i wszelkie substancje pobudzające

3) żywność modyfikowana

4) sztuczne słodziki i wzmacniacze smaku

5) posiłki odgrzewane, z kuchenki mikrofalowej i nieświeże

6) słodycze przygotowywane fabrycznie – są bardzo kaloryczna, a jednocześnie ubogie w jakiekolwiek składniki odżywcze. Chyba nie chcesz za dużo przytyć w czasie ciąży.. ? Oczywiście, jeżeli raz na jakiś czas zjesz jakieś ciastko to się nic nie stanie. Możesz także zastąpić słodycze, np. budyniem, galaretką, czy też orzechami. A miód? Tost z miodem.. pychota!

7) ogranicz się od spożywania dużej ilości soli, gdyż nadmiar jej prowadzi do wzrostu ciśnienia a także do powstawania obrzęków (co jest udręką u wielu kobiet podczas ciąży)

8) surowe mięso (tatar) jak i surowe oraz wędzone ryby

9) zrezygnuj z wątróbki w czasie ciąży – zawiera dużą zawartość cholesterolu, a także wit. A, która może zaburzyć rozwój Twojego dziecka w macicy

10) unikaj serów pleśniowych, niepasteryzowanego mleka koziego i owczego – to główne źródła listerii (groźna bakteria, która może wywołać zapalenie opon mózgowych)

11) napoje gazowane – zawierają zbyt dużą ilość kofeiny i dwutlenku węgla (może to prowadzić do podrażnienia układu pokarmowego)

12) kawa – jeżeli piłaś ją przed ciążą i ciężko Tobie z niej całkowicie zrezygnować, możesz wypić jedną filiżankę dziennie, najlepiej z mlekiem. Duża ilość kofeiny może zaburzyć prawidłowy przebieg ciąży.

13) staraj się zmniejszyć ilość spożywania roślin strączkowych – nadmierna ilość może spowodować wzdęcia

14) tłuszcze zwierzęce, roślinne rafinowane i utwardzane

15) potrawy zbyt mocno przyprawione – uważaj na czosnek i cebulę (można je spożywać w niewielkich ilościach)

16) rozmrożone potrawy spożywane na zimno

17) pamiętaj: nie jedz czegokolwiek w pośpiechu i niepokoju. Spraw, by wszelkie potrawy, przekąski były dla Ciebie i Twojego dziecka chwilą przyjemności.

Przepisy będą w następnych artykułach...

Daria Kurkus

Polecamy






Jesteśmy partnerami Programu Szczecin Przyjazny Rodzinie
 


Gościmy

Naszą witrynę przegląda teraz 2991 gości